Spelend leren in de Tivolituin

“Meester, mag ik nog een snackje?”, vraagt Esmee van 8. “Waar heb je zin in?”, vraagt meester Yordy van de BSO. “Een bloemetje.” “Prima hoor, pluk er maar eentje.” Dat was waarschijnlijk niet het antwoord dat u verwachtte. Maar sinds dit jaar is het wel een heel logisch gesprek in de Tivolituin. Een moestuin van en voor de kinderen van Kinderopvang De Tivoli.

 
Tivolituin
 


De kinderopvang zocht al even naar manieren om kinderen meer te leren over gezond leven en gezonde voeding en wilde ze motiveren om meer naar buiten te gaan. Eén van de initiatieven werd de Tivolituin. Op zoek naar iemand die dit project kon leiden, vonden ze Yordy. “Ik werkte op een kinderopvang en heb daarvoor drie jaar rondgereisd langs zelfvoorzienende gemeenschappen in Europa. Daar ontdekte ik mijn passie voor tuinieren.”


Van zaadje tot tomaatje

In april werd de start gemaakt op een kaal stuk tuingrond langs de Rondweg in Hulst. Verwonderd kijken we om ons heen hoe de moestuin er nu voor staat. Plantjes staan weelderig in bloei in mooi aangelegde plantenbakken. Er is een composthoop, klein tuinhuisje, zitjes, een modderpoel, een waterton en nog veel meer. Yordy: “We hebben alles met de kinderen samen gedaan. Ze hebben zelf de zaadjes ingeplant en maken nu het hele proces mee. Water geven, onkruid wieden en natuurlijk oogsten. ‘Hé, dat zaadje dat ik heb geplant is nu een plant met tomaatjes!’, ontdekken ze dan. Ze zien hoe alles groeit en bloeit en begrijpen beter waar hun voedsel vandaan komt. Ik voel me zo bevoorrecht dat ik ze dit mag leren.”


Vooral heel leuk

De kinderen zijn niet heel de tijd met klusjes bezig. “Iedereen mag doen wat hij of zij leuk vindt. De helft van de kinderen rent vaak meteen naar de modderpoel. Ze spelen erin en maken bijvoorbeeld ‘cakejes’ met de modder. Anderen vinden het juist weer heel leuk om water te pompen of restaurantje te spelen. Dat is ook de bedoeling. We willen ze ook gewoon laten ervaren hoe leuk het kan zijn om hier samen in de natuur bezig te zijn.” Dat doet hij anders nooit!

Yordy komt hier vier keer per week met verschillende groepen van de BSO naar toe. “Ze vinden het echt heel leuk. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een kindje vroeg wanneer we weer terug zouden gaan. En als we dan terug op de BSO zijn, maken we vaak ook iets lekkers van de oogst. Soep, courgettecake, pastasaus, wortelsalade, van alles. Het leuke is, dat de kinderen het graag willen proeven, nu ze het zelf geplant, onderhouden en geoogst hebben. Dan hoor je wel eens van ouders dat ze dat thuis nooit doen, spinazie eten bijvoorbeeld. Maar hier plukken ze het uit de tuin, eten het op en vinden het heerlijk.”

 
Spelend leren in de Tivolituin
 

Pizzatuin, kruidenspiraal

Terwijl Esmee op het bloemetje van de Oost-Indische kers knabbelt, leidt Yordy ons rond in de Tivolituin. “Hier is de soeptuin en daar de pizzatuin”, wijst hij naar plantenbakken vol met courgettes en tomaten. “En hier is onze kruidenspiraal. De kinderen leren dat je er bijvoorbeeld een lekker smaakje van aan je water kunt geven of er thee mee kunt zetten.” “Brandnetelthee!”, zegt Esmee, die ons op de voet volgt. Ze is echt 100% fan van de Tivolituin en komt er zelfs speciaal voor naar de BSO. Wat ze het leukst vindt? “Alles! Zaadjes in de grond doen, water geven, verhaaltjes voorlezen”, steekt ze van wal. Verhaaltjes voorlezen? “Ja, dat doe ik wel eens bij de plantjes. Maar ik vind het ook leuk om er soep van te maken. Wortelsoep of tomatensoep. En tussendoor lekker snoepen natuurlijk.” Esmee raakt er niet over uitgebabbeld. Die zien we later nog wel een eigen moestuin houden. “Ja, ik ga later op een boerderij wonen met een paar koeien en babbel, babbel, babbel…”


Nog veel plannen

Hoewel de Tivolituin in onze ogen al behoorlijk ‘af’ is, heeft Yordy er nog veel plannen mee. “We willen bijvoorbeeld nog een keukentje en restaurantplekje maken, een composttoilet aanleggen en een picknickplek creëren. Er is nog genoeg te doen.” Genoeg te doen of niet, de Tivolituin is nu al een doorslaand succes. Kijk zelf maar eens naar het filmpje

Anoukde Tivolituin