Engels voor peuters

Are we ready? ‘Yes!’ zeggen de peuters in koor. Ze zijn pas een maandje bezig, maar de peuters van peuterspeelzaal De Tivoli zingen ‘Head, shoulders, knees and toes’ uit volle borst mee, zeggen ‘Woef!’ op de vraag ‘What does the dog say?’ en trekken hun ‘gloves’ en ‘scarf’ aan als ze naar buiten gaan. Sinds ze iedere week een half uurtje les krijgen van Joanne Reilly, leren ze spelenderwijs Engels.

“De kinderen én de ouders vinden het hartstikke leuk dat we ze nu Engels leren”, zegt pedagogisch medewerkster Dominique. Kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar blijken heel ontvankelijk te zijn voor het leren van een nieuwe taal. “Het is voor hen net zo makkelijk als het leren van een Nederlands woord. Voor kinderen in deze leeftijd maakt dat niets uit”, legt Joanne uit.

TEFL
Joanne komt zelf uit Engeland en is zes jaar geleden naar Nederland verhuisd. Omdat ze het belangrijk vond dat haar zoontje zowel Nederlands als Engels zou leren, verdiepte ze zich in de manier waarop ze daar het beste mee om kan gaan. Dat bleek TEFL te zijn. Teaching English as a foreign Language. Dit past ze nu met haar bedrijf Joanne Reilly English Academy ook toe in de lessen ‘Engels voor peuters’.

Engels leren, samen met pop Puk
“Het is belangrijk om nieuwe woorden te koppelen aan een bepaalde situatie, ritueel en ritme. Ik sluit daarom helemaal aan bij de thema’s van de peuterspeelzaal en werk veel met gebaren en het aanwijzen van dingen.” Een ander terugkerend ritueel is de deelname van de pop Puk aan de Engelse les. “Zodra Joanne binnenkomt, pakken de kinderen meteen hun vriendje van de peuterspeelzaal, pop Puk, erbij en weten ze dat we Engels gaan leren”, zegt Dominique.

Innovatie voor optimale ontwikkeling
Kinderopvang de Tivoli (locaties Nobelhorst en De Wereldboom in Hulst) is de eerste opvang die een programma ‘Engels voor peuters’ aanbiedt. Ze staan erom bekend dat ze steeds op zoek zijn naar innovaties die de ontwikkeling van kinderen kunnen helpen bevorderen. De kinderen krijgen elke week peutergym, ze werken in kleine groepen en met een gecertificeerd programma voor vroeg en voorschoolse educatie. ‘Engels voor peuters’ is daar een nieuw onderdeel van. Uit onderzoek blijkt dat het een positief effect heeft op de taalontwikkeling op latere leeftijd.

Gaat jouw peuter nog niet naar de peuterspeelzaal? Je zou het eens vrijblijvend kunnen proberen. Je ontvangt sowieso een tegemoetkoming van de kosten van opvang van de rijksoverheid of de gemeente. De subsidie is inkomensafhankelijk. Kinderopvang De Tivoli maakt graag een berekening op maat voor je. Als u in het postcode gebied woont ontvangt uw peuter bovendien een ochtend gratis.