Opening kindcentrum Nobel

Betere doorstroming van peuters naar kleuters in kindcentrum Nobel in Hulst

Kindcentrum Nobel opent woensdag de deuren in het gebouw van basisschool Nobelhorst in Hulst. Het centrum moet de overstap van peuters naar de kleutergroepen vlotter laten verlopen.

Nobel is het kindje van Stichting Katholiek Onderwijs (SKO) Hulst en kinderopvangorganisatie De Tivoli. Ook de gemeente Hulst ondersteunt het kindcentrum. ,,Het is geen kinderopvang, maar ook geen school. Het is een combinatie van de twee”, legt Ellen de Neef, directeur van SKO Hulst, uit. De doorstroming van peuters naar de basisschool gaat gestroomlijnder als onderwijs en kinderopvang samenwerken, is het idee. Daarom zijn kinderen al vanaf hun tweede welkom. ,,Er zijn peuters met taalproblemen. Die kunnen we nu eerder helpen om zo te voorkomen dat de problemen erger worden zodra ze naar de kleuters gaan”, zegt De Neef. ,,De overstap is gewoon een stuk kleiner. Peuters en kleuters gaan ook samen dingen doen, zodat ze elkaar leren kennen. Samen gaan ze spelend leren, want spelen blijft belangrijk voor de ontwikkeling van een kind.” Daarom wordt er in het kindcentrum ingezet op peutergym en krijgen kinderen veel muziekles. De peuters leren bovendien vanaf hun tweede al Engels.


We kunnen het ons niet veroorlo­ven ouders dit kindcen­trum niét aan te bieden

Ellen de Neef, Directeur SKO Hulst


Startgroepen

Nobel opent woensdag binnen het gebouw van basisschool Nobelhorst. Het kindcentrum is volgens de directeur van SKO Hulst ook een wapen in de strijd tegen de ouders die hun kinderen naar Belgische scholen sturen, omdat het onderwijs daar een stuk goedkoper is. Peuters zijn daar bovendien al vanaf 2,5 jaar welkom. ,,We kunnen het ons niet veroorloven ouders dit kindcentrum niét aan te bieden. We hopen echt dat ze het voordeel zien. Dat hun peuters makkelijker kunnen doorstromen naar het basisonderwijs. Hiermee denken we veel ouders over de streep te kunnen trekken.” De Nobelhorst heeft sinds twee jaar ook startgroepen, zoals meerdere scholen in Zeeuws-Vlaanderen. Daar kunnen peuters vanaf hun tweede terecht, net als in het kindcentrum. Ouders hebben bovendien een financieel voordeel. Als ze hun kroost minimaal twee dagdelen naar de startgroep sturen, krijgen ze een derde dagdeel gratis. De Neef kan het niet ‘wetenschappelijk bewijzen’’ maar ze merkt dat daardoor meer kinderen voor Zeeuws-Vlaanderen behouden blijven. ,,De Nobelhorst groeit sowieso.” De school heeft 190 leerlingen.


De tweede andere scholen van SKO Hulst, de Sint Willibrordusschool in de binnenstad en de Moerschans in de Moerschansbuurt, moeten binnen afzienbare tijd ook kindcentra worden.


Lees hier het artikel in de PZC >


Tekst: Bob Maes

shutterstock_249658780.jpgAnouk