De kracht van sporten en bewegen

 

Zeeland heeft 125.000 chronisch zieken, de motoriek van jonge kinderen gaat achteruit en een derde van de Zeeuwen beweegt niet of nauwelijks. Serieuze feiten die om een serieuze aanpak vragen. Daarvoor zorgt SportZeeland. Door partijen aan elkaar te verbinden, initiatieven aan te jagen en betekenis te geven aan sport, beweging en gezondheid in Zeeland.

Beweegschool Bewegen is belangrijk voor alle leeftijden.

Patrick Vader van SportZeeland: “Op jonge leeftijd beginnen met bewegen, draagt bij aan een gezonde ontwikkeling van kinderen. Kinderen zitten heel vaak op de tablet of hun smartphone en spelen minder buiten dan vroeger. Nu is dat zo’n zeven uur per week, terwijl dat vroeger zo’n dertig uur was. Het zijn indicatoren die laten zien dat het slecht gaat met de motoriek van kinderen. Daar hebben we een plan voor gemaakt: de Beweegschool.”

Kindcentrum Nobel in Hulst, waar basisschool de Nobelhorst en kinderopvang De Tivoli onder vallen, was de eerste beweegschool van Zeeland. Hier is bewegen net zo gewoon als twee keer per dag je tanden poetsen. Marjolein Corijn, directrice van basisschool De Nobelhorst: “Niets werkt zo verbindend als sport en daaraan samen plezier beleven. Ervaren met je hele lijf en vertrouwen opbouwen in bewegen is iets wat je elk kind gunt. Daarvoor moet je eigenlijk gewoon de ruimte krijgen om te ervaren, daarin te groeien en te floreren! Daarom besteden we daar knetterveel aandacht aan en zijn we Beweegschool ++ met ons Kindcentrum voor 0-12-jarigen.” Zo is er dagelijks bewegen voor dreumesen, en bewegen alle peuters er met Nijntje. Voor de 4-12-jarigen is er de Daily Mile en organiseren ze zogenoemde Talent-ateliers voor 3-12-jarigen. Oftewel een keer in de week intensief bewegen en kennismaken met allerlei sporten, zoals judo, dans, atletiek en/of balsporten. Dit gebeurt onder leiding van ervaren sportdocenten of trainers van de desbetreffende sport.

Christien d’Hondt van Kinderopvang De Tivoli: “Het bewegen is geen leuk project dat we er ‘even’ bij doen. We passen het in ons dagelijks handelen in en zijn hierover zó enthousiast dat we zelf ook lekker meedoen! We werken samen met beweegprofessionals met passie voor bewegen, dat versterkt onze pedagogisch professionals en het inspireert de kinderen. Het is niet meer weg te denken uit ons ontwikkelaanbod voor kinderen. Ook maken we de ouders deelgenoot door bijvoorbeeld informatie met tips uit het Nijntje beweegprogramma met hen te delen, zodat ze ook makkelijk thuis samen kunnen bewegen.” Patrick Vader kan alleen maar glimlachen bij zoveel passie en enthousiasme: “We hopen dat uiteindelijk alle 180 basisscholen in Zeeland Beweegschool willen zijn, zodat we overal gelukkige en gezonde kinderen zien. Kinderen die ook blijven bewegen als ze naar de middelbare school gaan.”

Bron: In Zeeland, Magazine van de Provincie Zeeland, Voorjaar 2023

 
Made by Anouk